schogren ART

  /  Free as a Bird   /  Free as a bird

Free as a bird

Hvem blir vel ikke lykkelig av å høre småfuglene kvitre når det går mot vår, og fuglesangen vitner om lange dager og lysere netter? Rødstrupen i fuglemateren gir en følelse av varme når det er guffen vinter ute. Det er en følelse av frihet og letthet med småfuglene. Hele året gjennom er de gledesspredere for liten og stor. De er som levende blomster i hagen. La oss ta litt ekstra vare på dem!

Free as a bird er en serie beregnet for uterom, hage, balkong og terrasse. Med fokus på natur, dyr, men først og fremst fugler, skal disse produktene være med på å ivareta fuglebestanden, og gjøre livet til småfuglene bedre hele året rundt. I tillegg gir de glede til oss mennesker ved å tiltrekke fugleliv, og ved å løfte stemningen med vakre håndlagde keramiske produkter. Serien består av fargerike fuglematere, lekre fuglehus, fuglebad og utepynt som gjør uterommet glad og lekent. Produktene tåler frost og høy varme, og kan være ute sommer som vinter. Pass på at det ikke fryser vann inni dem. Selv om fuglehus og fuglematere er beregnet på fuglene, er de også vakre med lys inni, både inne og ute på terrassen eller i trærne.

Mating av utefugler

Å mate fuglene er en gøy aktivitet for alle, spesielt sammen med barn. Tenk så lærerikt å lære om de ulike fugleartene, og gøy for dem å kjenne dem igjen. Artene foretrekker ulike typer mat, så ved å variere tiltrekker du deg mange ulike småfugler. 

Hva skal vi mate dem med?

Solsikkefrø – meiser, grønnfink, bokfink, dompap, stillits
Brødsmuler og kakerester – gråspurv, pilfink, gulspurv, stær, svarttrost
Havre – gulspurv, gråspurv, pilfink, skjære, kråke, nøtteskrike
Usaltet spekk – meiser, spetter, nøtteskrike, trekryper
Helkornhvete og hvetegrøpp – finkefugler, gråspurv, sisiker
Usaltede jordnøtter – sisiker, finker, stjertmeis
Hirsefrø – sisiker, svartmeis
Frukt og bær – troster, sidensvans, rødstrupe
Kokte, kalde poteter – nøtteskrike

Husk: Sjekk kvaliteten på maten før du gir den til fuglene. Mugg er ikke godt for oss mennesker, og det samme gjelder for fugler. Brødmuggsopp er faktisk dødelig for de flyvende tobente. Hvitt brød kan gi diaré, og fugler har godt at et variert kosthold. Hvis du har begynt å mate fugler, må du følge dette opp gjennom hele vinteren. De blir vant med at de får mat hos deg. Kulden krever ekstra energi av fuglene når de flyr rundt, og det blir slitsomt for dem å komme til tomt bord hos deg og måtte lete etter andre matkilder. Gjør matingen til en hverdagsrutine med barna og la de være med på å bestemme når dette skal gjøres.

Tips til fôringsplassen

Vær nøye med hvor du mater fuglene, slik at det blir et trygt miljø for dem. Heng fuglemateren høyt og beskyttet, gjerne i en tynn gren i et tre, ut fra en vegg, under et tak, eller bygg et stativ som de kan henge hvor ikke andre dyr kommer til. Å legge frø eller brødsmuler på bakken eller på verandaen gjør dem til lette ofre for rovdyr og rovfugler.

En del fugler, som dompap og grønnfink, gjør sitt fornødende samme sted som det ligger mat. Det kan føre til bakterieinfeksjoner og død. For å unngå dette anbefaler Naturvernforbundet fuglematere som free as a bird-serien har, hvor fuglen ikke sitter inne med maten, men på en pinne på utsiden.

Fugler spiser på forskjellige måter, derfor har Free as a bird fuglematere for mange ulike typer fugler. Fugler som for eksempel rødstrupen trenger en grein eller lignende som den kan sitte på mens den spiser fra talgbollen. Finkefugler har kraftige nebb og knekker enkelt frøskallet mens de sitter på fuglemateren.

Mange tror man skal slutte å mate fuglene så fort snøen smelter. Men det er fint å mate også om våren for å hjelpe de nye fuglefamiliene. Ingenting er så hyggelig som når de små fugleungene kommer til matfatet sammen med mamma og pappa for første gang.

Husly for de flyvende tobeinte

Bidra til fuglebestanden!

Uten rot, busker og gamle trær blir det få naturlige boliger for fuglene. Hjelp dem med å finne husly og et sted å stifte familie.
Tenk deg lyden av små kvitrelyder fra ny klekkede fugleunger, og synet av en hardtarbeidende fuglemor som flyr frem og tilbake på matjakt til ungene sine. Ikke minst er det kjempespennende å følge med på, ikke minst en fin ting å dele med barna.

Ikke bare er de sjarmerende, de små fjærkledde, men også svært nyttige! Har du tenkt over hvor store mengder de kan sette til livs av mygglarver, lus og andre skadeinsekter? Og nettopp derfor bør hagen inneholde flere fuglehus. I tillegg pynter de opp i hagen eller på terrassen!

Allerede tidlig i mars er småfuglene i gang med redebyggingen. Sørg for å ha flere fuglehus i hagen, gjerne med ulik plassering, ulik størrelse på selve kassene og med ulik dimensjon på flyvehullet, slik at flere typer fugler kan bosette seg hos deg. Husene er tilpasset med flyvehull på 28-32 mm i diameter, og ca 20 cm fra bunnen, slik at fuglene føler seg trygge. Husene har hull til sittepinne rett under flyvehullet. Renhold av tomme kasser er viktig for fuglelopper overvintrer. Når sola varmer, klekkes eggene og nye lopper er klare for angrep på små fugler som flytter inn i kassa. Alle husene har en åpning bak som gjør at du enkelt kan tømme og vaske huset før de neste gjestene kommer. Uten lokk på toppen er det ingen fare for at katter og andre uvelkomne kan vippe det av.

Hulerugerne er de fugleartene som foretrekker å bygge reir i hule trestammer – eller i ditt fuglehus. Fuglene bør få være litt i fred under reirbygging og egglegging, men når ungene kommer, må du gjerne titte inn. I tillegg til hulerugerhus har Free as a bird også balkonghus. Noen arter, som rødstrupe, linerle og gråfluesnapper trives i en mer åpen hus der de kan kikke ut.

Hvordan sette opp huset

– husene har hull i ryggen for skruer. Bruk en lang skrue, eller L-skruer slik at huset står stødig
– unngå retning mot sola/sørlig retning, da fuglene ikke tåler for mye varme. Velg en plass med skygge
– plasser kassene slik at ikke katten får tak i ungene
– fuglekassa bør festes 2 til 5 meter over bakken. Men husk å ikke ha den for høyt om du vil følge med på livet inni den. Stæren bør bo 3-4 meter opp i et tre
– fuglekasser bør helst ha ti meter mellomrom, av hensyn til fuglenes revir. Spurver og finker tåler å bo tettere
– velg et rolig sted


 

Comment