/  

s c h ø g r e n ART

s c h o g r e n  ART & DESIGN AS ble første gang etablert i 2014 av meg, kunstner og designer Charlotte Schøgren.

Fra starten gjorde bedriften tjenester innen grafisk produksjon, digitalisering og produktdesign, med opp til 10 ansatte.

Med tiden valgte jeg å følge drømmen og fokusere mer på min største lidenskap; kunsten. Bedriften endret navn til s c h o g r e n  ART.

Jeg har treårig utdanning innen design, med snart 20 års erfaring, hovedsakelig innen produktdesign. Siden 2019 har jeg jobbet som innkjøper og produktdesigner for Børscompagniet AS, en grossist som selger varer til interiørbutikker i hele Norge.

Jeg har gått på kunstskole og tatt en rekke kurs innen billedkunst og keramikk. I løpet av disse 15 årene med leire i hendene, har skulptur blitt min foretrukne uttrykksform. På papir har jeg lagt min elsk på kull, og på lerret maler jeg med akryl. Gjennom mange år som designer, har adobeprogrammene blitt noen av mine viktigste verktøy. En miks av alle kunstformer og videre bearbeidelse digitalt, har åpnet enda en ny verden med nye muligheter innen kunsten.

To dager i uken jobber jeg med kunst i eget verksted på Flekkerøy. Planlegger galleri/atelier hvor kunst kan sees og kjøpes med tiden. Foreløpig kan du se alt på nettsiden og på utstillinger. 

Innen billedkunst bruker jeg flere teknikker, men har i senere tid fått stor fascinasjon for kull og funnet et uttrykk der som jeg liker. Det er spennende å se hvor mye dybde, dynamikk og liv man kan skape med bare en farge. Et bilde kan ta alt fra 60-150 timer, alt etter hvor stort og detaljert det er.

Kullbildene mine trykkes på 300 grams kunstpapir i bomull, og selges med spesialtilpasset ramme fra rammemaker, med passepartout og syrefri bakpapp og oppheng. Bildene leveres signert og nummerert, og trykkes i maks 50 eksemplarer.

På lerret foretrekker jeg akrylmaling. Disse bildene trykkes ikke, men selges i original.

Etter mange år med adobeprogrammer, har jeg startet med digital kunst. Disse trykkes i begrenset opplag og selges nummerert og signert, med eller uten ramme.

Jeg lager også illustrasjoner med aquarelle/aquarelle+digital for barnerom. Disse selges som plakater.

Etter en lang tid med søken etter det perfekte, strekker vi oss nå mot det naturlige, autentiske og genuine. Nå søker vi det perfekte i det uperfekte, og vil omgi oss med ting som snakker til oss, med sjel, noe som har personlighet, kanskje noe skjevhet eller en «skavank», akkurat som vi mennesker. I en verden der alt har gått for fort for lenge, trekkes vi mot «slow design». Vi søker naturen – der vi kommer fra, etter harmoni, ro og stillhet. Leire, det urgamle materialet fra naturen selv er regne meditasjonen. Det gir en god følelse å ha ting som er laget av menneskehender. Ting som er laget over lang tid, med kunnskap, kjærlighet og lidenskap. Det treffer noe dypt inni oss, snakker til sjelen, gir trygghet og ro.

Jeg startet med keramikk i 2007. Det har vært en viktig del av livet siden. Magien i leira, alt den kan bli og få til er fantastisk. Hvert prosjekt som er en spennende og meditativ reise. Noen ganger bestemmer prosessen, andre ganger er det et klart mål helt fra skisseblokka.

Å jobbe med keramikk er en lang prosess. Det starter med en idé, skisse på papir, elting av leire og så selve skapningen. Deretter er det tørkeprosess, råbrann, glasering, og så glasurbrann. Og så alt imellom. Og det fascinerende er at man aldri blir utlært.

Skulptur er det mest spennende å jobbe med innen keramikk synes jeg. Å se en klump forme seg til noe med så mye personlighet og en egen historie, er fantastisk.

Det er som å tegne i 3D. Noen ganger knytter jeg skulptur og billedkunst sammen. Jeg liker når samme budskap eller følelse uttrykkes med forskjellige teknikker, og følge med på hvor likt eller forskjellig det fremstår.

Jeg liker å variere med ulike typer leire for ulike uttrykk. Det kan være grove leirer med mye chamotte, eller den fineste porselen.

dreieskive

Å dreie er en meditativ prosess. Skapningen skjer i øyeblikket, og man har én sjanse. Jeg liker at det jeg dreier har personlighet, og man skal kunne se at det er håndlaget. Jeg jobber kun med steingods eller porselen. Det vil si at godset er brent på høy temperatur, som gjør det mer sterkt, det tåler oppvaskmaskin, kulde og høy varme.

Keramikk bør ikke utsettes for rask temperaturforskjell, det bør skje gradvis. Fuglematere eller utepotter kan være ute hele året, men sprekker dersom vann som ligger i fryser til is.

Let it BEE

Free as a bird