Søk

Bistand

Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.
Etter et besøk på Sri Lanka ble det klart hvem vi ønsket å hjelpe.

SERD på Sri Lanka, dagsenter for barn med utviklingsforstyrrelser.

SERD drives i samarbeid med og delfinansieres av Vennesla kommune. Jeg sendte en melding over facebook til senterets direktør Llasantha Sriyakanthi og spurte om å få komme på besøk, og vi ble tatt imot med åpne armer. Min mann som er barnepsykolog var spesielt interessert i hvilken omsorg og tilrettelegging barn med spesielle behov får i et land som er så annerledes enn Norge.

Vi ble tatt imot av en delegasjon glade barn som hadde laget blomsterkranser til oss. Senterets trommiser sto for salutten. Spente unger bekranset oss med stort alvor. Vi fikk møte barn i alle aldre, og spesialpedagoger. Vi kom dagen før to ukers ferie i forbindelse med Singhalesisk nyttårsfeiring, så kun 32 av 52 barn var der denne dagen.

SERD forholder seg til barn med svært sammensatt problematikk. De har brukere med generell utviklingshemming, autisme i varierende grad, alvorlig hyperaktivitet, Downs syndrom, sammensatte utviklingsforstyrrelser, to er blinde og to har fysiske handicap. Llasantha som driver dette stedet, fortalte at da hun begynte på denne oppgaven var hun svært usikker på hvordan hun skulle tilrettelegge omsorg og læring for disse barna. På grunn av tidligere samarbeid med fagfolk fra Vennesla fikk hun anledning til å hospitere ett år ved Måneglytt barnehage. Ansiktet til Llasantha lyste opp da hun snakket om Måneglytt! Der hadde hun lært et solid håndverk, og målet var å lage SERD så likt Måneglytt som mulig. Vi fikk se bildealbum fra når barna hadde besøkt Vennesla; de hadde forsøkt å gå på ski og spise Norsk mat. Flere av pedagogene hadde besøkt Vennesla, og fortalte om stort faglig utbytte. Vi fikk se all aktiviteten ved senteret.

Arbeidstreningen var godt organisert. En gutt laget veker til oljelamper av filler. Andre laget malerier ut fra sjablonger. De vevde tepper, laget gulvmatter, grytekluter og andre fine ting.

Vi så trygge glade barn ved senteret. Llasantha fortalte at det er svært vanskelig å drive et slikt senter i Sri Lanka. Hun hadde besøkt flere voksne med utviklingsforstyrrelser i Vennesla i det året hun var der, og hun så at de hadde egne leiligheter og eide fine ting. Slik er det ikke i Sri Lanka. Der får foreldrene 10 rupi (50 øre) dagen til underhold av barn med utviklingsforstyrrelser. Resten må de klare selv. For fattige familier er dette et stort problem. Mange gjemmer også bort barn med særskilte behov. I følge Llasantha holder dette på å endre seg, og hun viser til at det var slik i Norge også for mange år siden. Det største problemet hennes med å drive SERD er at det ikke er noe system som ivaretar barna når de er voksne og ute av SERD. Hun har forsøkt å leie et sted hvor hun kan lage dagsenter for voksne, men ingen vil leie ut til henne fordi barn og voksne med utviklingsforstyrrelser betraktes som stygt og feil; mennesker som må gjemmes bort, og foreldrene må selv ta ansvar også for voksne barn med særskilte behov. Personalet ved senteret får stadig spørsmål: Hva skjer med barnet vårt når vi dør? Hvem tar vare på ham da? Llasantha håper på å få bygget et senter for voksne med støtte fra regjeringen og fra Vennesla, men dette er langt frem.

Min sønn Caspsian på ni år var med, og han forteller: Barna har en veldig gøy skoledag. Først har de dans i en halvtime. De små har enkle danser, mens de store har veldig vanskelige danser. Det er to som trommer og barna danser til. Den ene trommisen er danselæreren, den andre er en elev som er nesten blind, men han er kjempeflink til å tromme! Et annet sted bygger barna med lego en halvtime, så de skal lære å sette ting sammen. I ett rom satt det en gutt alene. Han strevde med å konsentrere seg, så der var det helt stille, og han øvde på å sette figurer på plass i et puslespill. Barna laget fine ting som de sender til Måneglytt og selger der. Det er veldig lurt for pengene i Norge er mer verdt så da tjener de mer på det. Det var gøy å være der.

Ønsker du å støtte arbeidet til SERD, kan du kjøpe deres produkter som selges på Måneglytt i Vennesla. 

s c h o g r e n   holder på å utvikle et produkt hvor en prosent av fortjenesten vil gå direkte til SERD. Vi gleder oss til lanseringen av dette!