Søk

  -    -    -  Let it BEE

Insektene dør ut, men det finnes en vakker måte vi kan hjelpe dem på!
s c h o g r e n  har en egen serie med delikate produkter laget for at du kan tilby insektene et sted å bo.
Ikke bare hjelper du insektene og dermed menneskeheten og jorda vår, men du kan også pynte opp i hagen med lekre insektboliger  i glade farger, som enhver ville betalt en klekkelig månedsleie for.
Les mer om hvorfor det er så viktig å hjelpe insektene her! 
Vi har satt oss inn i de ulike detaljene for plassering, materialvalg og dimensjoner som skal til for at flere typer insekter vil sjekke inn på hotellet, eller flytte inn i boligen, og trives der.
Insekthotell
Større insekter lenger sør i Europa gjør at «hotellrommene» er bredere der. Derfor kan det være lurt å kjøpe et insekthotell bygget med riktige mål for norske insekter. Hotellene har vanntett tak og vegger, og er fylt med de materialene og riktige dimensjoner på hulrommene som insektene trives i. Insektene tar med seg litt leire inn i hulrommet, og lager en celle rundt egget. Det blir gjerne seks–åtte slike celler på rad og rekke. Det er lett å se når et «hotellrom» er leid ut: da er åpningen murt igjen med leire. Insektene bruker i hovedsak hotellet til å legge egg, eventuelt til å overvintre. Når de voksne insektene har lagt sine egg, flyr de avgårde, og man kan ikke regne med å se dem igjen.
Det er viktig at det i nærheten finnes blomster som er rike på pollen og nektar.
Når sesongen er over, er insekthotellet vakker til innendørsbruk. Brenn innholdet, vask hotellet, og den er vakkerr som en liten hylle eller til stearinlys.
Humlebolig
Våre humleboliger har de riktige materialer og dimensjoner som skal til for at dronninga skal ta med familien og flytte inn. Med vanntett tak som kan vippes av, og vanntette vegger, samt luftehull for å unngå fukt, skal våre boliger innfri dronningas krav til boligens tekniske standard.
Dronninga har også krav til beliggenhet:

  • Boligen skal være plassert på et tørt og trygt sted. Det kan være i tørrgraset oppe på bakken, de kan graves helt eller delvis ned i bakken eller de kan henges på veggen på samme måte som en fuglekasse. Plasseringen vil resultere i etablering av ulike arter humler.
  • Det skal være solrikt og varmt.
  • Være stort nok til en stor humlefamilie.

Vi vet også at hun liker glade farger, og har sørget for et fargerikt ytre. Men hun har som de fleste kvinner, et klart bilde av hvordan interiøret skal være. Førsteinntrykket av reirmaterialet når hun kommer inn er noe av det mest avgjørende for om dronninga vil flytte inn. 

  • Reirmaterialet forberedes på forhånd, og bør være mest mulig likt et lite musebol.
    1. Det ytre reirmaterialet skal være forholdsvis løst og ikke oppta mer enn rundt tre fjerdedeler av rommet i kassen.
    2. Reirets indre hulrom skal ha en diameter på  3 – 6 cm og omgis av meget fint, tørt gress og varmende materiale som fin ull. Noen anbefaler shoddy-ull, fettvatt, kapok (en type bomull), annen fin ull  eller hår fra hund eller katt (som du kan samle opp gjennom året). Unngå ull som fra sau, som består av lange tråder, fordi humlene kan hekte føttene fast i det.Humlene vil selv lage indre vegger og tak av voks. Voks skilles ut mellom segmentene på undersiden av bakkroppen og formes ved hjelp av kjevene.

Med boligen følger det med et plexiglass/obersvasjonsplate for dem som ønsker å følge utviklinga inni boligen. Glasset er rødt, siden ikke humlene ser rødfarge og ikke vil merke at taket er løftet bort. Det kan likevel være lurt å tette åpningen før man tar en titt, da de kan bli litt sure om de merker forstyrrelsen. Plexiglasset skyves forsiktig inn under taket i det det vippes av. I glasset er det et hull hvor man kan forsiktig stikke ned en pinne for å se hva som foregår.
Ta en titt i nettbutikken for å se hvilke boliger som finnes her!