Søk

Klima

Det er ingen hemmelighet at vi står overfor et stort klimaproblem. Det er alles ansvar å ta vare på moder jord, men i det daglige er det ikke alltid like enkelt å gjennomføre det. Kanskje virker disse store problemene så uoverkommelige at vi ikke vet hvor vi skal begynne? Kanskje er daglige rutiner så innbarket i systemet vårt, at vi ikke kommer ut av dem, selv om de kanskje ikke er til det beste?
Her er noen tips som kan gjøre det enklere for alle å bidra:
1. Dropp handleposer
Ha alltid et handlenett i veska.Tenk om alle takket nei til plastpose på butikken! Det ville blitt ganske mye mindre plast i omløp hver dag.
Vi er så heldige som får tilby våre kunder handlenettet fra byHelle. Handlenettet vant konkurransen #kampenmotplast til @houseofyarn_norway! Nettet er håndlaget og designet for å tåle noen kilo, uten å bli langdradd. Det er lite nok til å følge med i veska på vei til butikken, men er også nydelig som en veske i seg selv. Nettene kommer i flere design og nydelige farger.
2. Ta med kaffe eller te i egen kopp
Schøgren sin egen take away-kopp er snart i butikken. Denne har en miljøvennlig silikonholder for å beskytte deg for varmen, og silikonlokk som kan tas av og vaskes. Lag kaffen hjemme eller gi koppen til baristaen slik at du slipper å bruke engangskopper. I tillegg er den fin å se på!

3. Tenk på emballasje
Kjøp og spis mer av det som ikke er pakket inn i plast. Ta gjerne med egne nett når du kjøper frukt og grønnsaker i løsvekt.
4. Resirkuler plasten du bruker
Enkelt og viktig.

5. Gjenbruk plast og hold den innenfor hjemmet
En måte å holde plasten man bruker innenfor sitt eget hjem er gjenbruk. Vask for eksempel brødposer etter de er brukt! Isbokser kan vaskes og  brukes til oppbevaring mm.
6. Bruk det du har i skapet
Gamle syltetøyglass og bokser kan brukes til oppbevaring. En asjett over matrestene eller bivokspapir kan erstatte plastfolien.
7. Kjør mindre bil
Plast fra nedslitte bildekk er en hovedårsak til mikroplast som havner i havet.
8. Puss tenner og tenk på havet
Kjøp tannbørste i bambus neste gang du bytter den ut. Velg en tannkrem uten mikroplast. Tenk også på mikroplast når du velger såpe, krem og sminke.
9. Finn gode rutiner
Da slipper du å tenke så mye på hva du skal gjøre.
10. Ikke skyll dagslinsene ned i do
Fisken tror det er mat.
11. Ikke kjøp vann på flaske
Springvann gir mindre plast, er sunnere og billigere.
12. Ikke bruk engangsbestikk i plast
En gaffel eller teskje hjemmefra tar ikke mye plass.
13. Vask klær med filterpose
Unngå at plastfibre fra klærne havner i havet. Husk å tømme filteret i vaskemaskinen regelmessig.
14. Ikke skyll malingrester ned i vasken
Kast det som spesialavfall.